Fietspontjes Blauwestad varen weer maar met moeite

Fietspontjes Blauwestad varen weer maar met moeite

23 januari 2022

De twee fietspontjes in Blauwestad doen het weer. Vandaag zijn ze na een periode van herstel opnieuw in de vaart genomen.

De pontjes, ze deden het vaker niet dan wel. Een doorn in het oog van de fietsende toerist en de bewoners uit de regio. Vorige zomer kwamen nog twee fietsers enige tijd vast te zitten op een van de pontjes. Het treffen van noodvoorzieningen in 2014, met als doel de handmatig bediende pontjes weer in de vaart te krijgen, had helaas niet het beoogde resultaat. De gemeente Oldambt, die de pontjes in beheer heeft, en de provincie Groningen hebben het probleem nu grondig aangepakt.

De pontjes Rietvoorn en het Pontje van Aart waren om verschillende redenen zeer storingsgevoelig. Zo stak de onderbouw van de pontjes te diep in het water, waardoor voortbewegen (door het slib) moeizaam ging. Ook kwamen ze vaak vast te zitten. Een vaak gehoorde klacht was dat de handmatige aandrijving te zwaar ging.

De maatregelen die getroffen zijn:
- de onderbouw van de pontjes is minder diep stekend
- de oversteek is versmald
- de tandwielen zijn weer in de optimale verhoudingen teruggebracht, waardoor minder krachtinspanning nodig is
- de geleidewerken (remmingwerken) zijn anders gepositioneerd
- de bebording is aangepast/uitgebreid; de bedieningsinstructies zijn verbeterd

Update:
Opnieuw is er een fietspondje geplaatst in het Reiderdiep ter hoogte van palletfabriek Post, helaas is er geen aansluiting op het fietspad en moeten fietsers en wandelaars door het gras en de modder wanneer zij gebruik willen maken van dit pondje.
Nog steeds is het voortbewegen van de pondjes zeer moeizaam en moet je wel iets in de mouwen hebben om van de ene kant van het water naar de andere kant te gaan om je weg te vervolgen.
Vanuit dorpsbelangen hebben we het voorstel gedaan om het fietspad door te trekken tot de Ekamperbrug en dan aan de andere zijde terug naar het natuurgebied dan is het voor iedereen makkelijker om zijn weg te vervolgen.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Schrijf een reactie/beoordeling

Mijn website:

Beoordeling:
Titel:
Reactie/beoordeling:

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.