Staatsbosbeheer snoeien Beerta Noordbos

Midwolda, 2 oktober 2015.

Hierbij informeren wij u als aan- of omwonende van het Beerta Noordbos.Staatsbosbeheer start komende week met het snoeien van de buitenranden van het Beerta Noordbos. Dat snoeien is nodig omdat de bomen richting of zelfs over de grenzen van het bos zijn gegroeid. Langs de bosranden wordt een werkstrook gemaakt zodat er ook in de toekomst ruimte blijft om de bosranden te beheren. Vervolgens wordt de waterafvoer aan de rand van het bos verbeterd. Een voormalige sloot aan de noordwestzijde wordt hersteld en voorzien van een nieuwe afvoerende duiker. Hierdoor wordt het bos en de aangrenzende tuinen minder nat.


Rupsvoertuigen

Staatsbosbeheer besteedt het werk uit aan de lokale aannemer Boven. Het bedrijf gaat het snoeiwerk uitvoeren met een rupskraan met zaagkop. De rupsbanden moeten ervoor zorgen dat er minder spoorvorming ontstaat in de relatief natte ondergrond.

Later komt een rupstrekker met een grote “chipper” die het hout van de voornamelijk dunne bomen en struiken versnipperd. De houtsnippers worden eerst tijdelijk opgeslagen waarna het gebruikt wordt als energiehout voor een biomassacentrale. Met de opbrengsten van de houtige biomassa wordt het natuur- en landschapsbeheer gedeeltelijk bekostigd en kan daarmee tegen lagere kosten uitgevoerd worden.

Zorgvuldig omgaan met de natuur.

Het spreekt vanzelf dat bij de werkzaamheden rekening wordt gehouden met planten en dieren. Staatsbosbeheer voert de werkzaamheden uit volgens de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Voordat er gezaagd gaat worden, onderzoekt de boswachter deze bossen eerst grondig op nesten en holen van bijzondere en kwetsbare vogels en zoogdieren en op het voorkomen van bijzondere en kwetsbare planten. Waar nodig nemen we speciale beschermingsmaatregelen. Nestbomen, bomen met holen en spleten, vaste rust- en verblijfplaatsen van dieren en groeiplaatsen van bijzondere planten worden ontzien.

Overlast

Tijdelijk kunnen (fiets)paden worden afgesloten en kan er sprake zijn van geluidsoverlast. Dit is echter van korte duur want de werkzaamheden worden in een relatief korte periode uitgevoerd.

Zo wordt met veel zaken rekening gehouden om in de toekomst tot een natuurlijker bos te komen wat past in het Beerta Noordbos waar behoud en het verhogen van natuurwaarden één van de doelstellingen is.

Voor vragen kunt u contact opnemen met medewerkers van Staatsbosbeheer te Midwolda: de heer H. Maring, e-mail: h.maring@staatsbosbeheer.nl of met mevr. A.M. de Jong a.jong@staatsbosbeheer.nl T 06 51711262

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Schrijf een reactie/beoordeling

Mijn website:

Beoordeling:
Titel:
Reactie/beoordeling:

Quick Scan Lokale Democratie

16 januari 2020 - QUICK SCAN LOKALE DEMOCRATIE Januari 2020 De Gemeente Oldambt wil graag met u in gesprek! Hoe democratisch werken wij in onze gemeente? Dorpsbelangen Beerta wil graag meewerken aan dit onderzoek omdat zij het ook belangrijk vinden dat de inwoners van Beerta tevreden zijn over samenwerking met de gemeente. Onderzoek Wat vindt u van de lokale democratie in Oldambt? We willen graag weten hoe tevreden u be... lees verder »

Dickens Day Beerta 13 december 2020

16 januari 2020 - Mocht u nog vragen hebben, laat het ons even weten. Stuur dan een e-mail naar info@dickensday.nl of vraag een van de leden van de evenementencommissie. Natuurlijk willen we er graag met elkaar een heel mooi evenement van maken. Want samen maken we Dickens. Wij zien u graag op zondag 13 december 2020 De Evenementencommissie van Dickens Day Beerta bestaat uit de volgende personen Corrie Blaauw, Diana Vegt, Erik Helweg, Piet Topelen, Gert Pomp, Derk Jan van der ... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.