Over Beerta

Over Beerta - Dorpsbelangen Beerta

Beerta (Gronings: Beert(e)) is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen in de gemeente Oldambt. Het dorp ligt in de streek Reiderland en telt volgens gegevens van het CBS 2.460 inwoners (2008), waarvan ongeveer 400 in de verspreide huizen buiten het dorp. Het dorp is mooi gelegen vlakbij de stad Winschoten. In de omgeving kan men genieten van natuur, vergezichten en volop recreatieve mogelijkheden.

Bekijk ook eens: www.dickensday.nl

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta - Dorpsbelangen Beerta

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta

Komend vanuit Winschoten of Finsterwolde zie je na een paar honderd meter aan je rechterkant het oude stoomgemaal wat nog volledig intact is en af en toe is geopend voor het publiek.

Even voorbij het stoomgemaal zie je aan de linkerkant het oude ‘Tolhuis’ van vroeger.

Tegenover het Tolhuis is een splitsing waar als je rechtsaf gaat naar de ‘Akkers’ rijdt (dit is een agrarische gebied) en rechtdoor je weg vervolgd naar Beerta.
Het fietspad naar Beerta is in goede staat en nodigt dan ook uit om je weg te vervolgen naar Beerta.
Het e.v. belangrijke recreatiepunt aan de rechterkant is de Beersterplas.


De Beertsterplas is een natuurplas waar dagrecreatie een plek heeft. Ieder kan voor zichzelf deze dagrecreatie invullen en er wordt dan ook gedoken, gevist, gezwommen, gewandeld en in de zomer zijn er velen die gebruik maken van het strand.
De Beersterplas is ontstaan als gevolg van zandwinning in de jaren zestig. Het zand werd gebruikt voor de realisering van de A7, traject Nieuweschans –Winschoten. De Beertsterplas kreeg zijn definitieve vorm in de jaren zeventig toen er wederom zand werd gewonnen voor de verdubbeling van de A7.
De plas is omgeven door een wal van keileem die beplant is met bomen en struiken. Door de natuur zijn gang te laten gaan is er een prachtige natuurplas ontstaan waar het voor natuurliefhebbers goed vertoeven is. Door de unieke ligging en de diepte van de plas op plekken 13 meter is het een oase voor vele dieren.

De Beersterplas wordt beheerd door een Stichting die tevens verantwoordelijk is voor het onderhoud van de plas.
Als we onze weg vervolgen naar Beerta dan zien we bijna tegenover de Beersterplas de ‘Reiderhaven’.

Dagrecreanten kunnen van hieruit met een boot naar het Oldambtmeer en de prachtige omgeving bekijken.

Even voorbij de haven vindt u aan de rechterkant het natuurgebied ‘Reiderwold’.
In Het Reiderwold is een heuvel aangelegd die nu nog goed te zien is vanaf de doorgaande weg naar Beerta. Deze 10 meter hoge heuvel is aangelegd op het hoogste punt van een natuurlijke hoogte in het landschap, een drumlin [glaciale stuwwal uit de voorlaatste ijstijd]. Op deze heuvel is een uitkijktoren geplaatst en een openluchttheater gerealiseerd.
De toren als Landmark zal mensen attenderen op dit, van nature, hoogste punt in Blauwestad.
De uitkijktoren, uitgevoerd in rood gepigmenteerd beton, heeft een totale hoogte van 7.20 m. Vanaf het uitkijkplateau heb je zicht op Finsterwolde, Beerta, Winschoten en Blauwestad. Met de aanleg van de uitzichtheuvel met daarop de toren is de hoogste plek van de provincie Groningen gecreëerd.

In een uitholling in de voet van de heuvel is een amfitheater gecreëerd. Naast het houden van voorstellingen kan het theater ook gebruikt worden bij excursies, om les te geven of gebruikt worden voor bijeenkomsten ten behoeve van een begrafenis op de naastgelegen natuurbegraafplaats.

Onderweg naar het dorp staan aan weerskanten van het fietspad diverse z.g. ‘herenboerderijen’. Op zich al een bezoek waard aan Beerta

Beerta heeft voor een dorp met zo’n 3000 inwoners nog vele voorzieningen zoals b.v.:
- Supermarkt
- Huisarts
- Tandarts
- Basisschool
- Pin automaat
- Kinderdagopvang
- Verpleeg/Verzorgingshuis met aanleunwoningen
- Senioren appartementen
- Diverse eet en logeergelegenheden

Eenmaal aangekomen in de bebouwde kom van Beerta valt er van alles te beleven.
Voor de supermarkt slaat u rechtsaf naar de bekendste speeltuin van de provincie Groningen ’t Speulparadies’. Deze speeltuin met dierenweide is speciaal ingericht voor minder valide kinderen en kan jaarlijks rekenen op zo’n 30.000 bezoekers
Het bos dat achter de Speeltuin ligt is van grote waarde voor de campergasten en de vaarrecreanten en natuurlijk ook voor de Beersters zelf.

De Speeltuin heeft de naastgelegen camperstandplaats en de jachthaven ook in haar beheer.

Inmiddels is uitbreiding aangevraagd voor 50 extra camperplaatsen en een nieuw onderkomen voor de Speeltuin.

Midden in het dorp staat de Bartholomeuskerk met op zo’n 20 meter afstand de bijbehorende toren.
De kerk van Beerta is een laatgotische kerk. De Beersters moesten vanwege de oprukkende Dollard in de 15e eeuw uitkijken naar hoger gelegen gronden. De huidige kerk is gebouwd tussen 1506 en 1508.
De kerktoren van Beerta is een losstaande kerktoren. De toren werd gebouwd in 1806, nadat de kerk al in 1506 gereed was gekomen.
De toren bestaat uit drie geledingen met galmgaten en heeft een afgeknot tentdak. Op het dak staat een open spits. In de toren werd een luidklok uit 1659 gehangen die eerder in de kerk hing. In 1814 kwam daar een kleine luidklok bij.
De kerk is eigendom van Stichting Oud Groninger Kerken en wordt beheerd door Vereniging Dorpsbelangen Beerta. De toren is eigendom van de gemeente Oldambt.
Er zijn plannen om de kerk te verbouwen tot multicultureel centrum d.w.z.
- 2 logementen
- Brasserie
- Vergaderruimte
Zie ook: www.beterbeerta.nl

Vanuit de Veenweg waar de kerk en toren te zien zijn rijdt u rechtdoor tot aan de Vijverstraat waar u rechtsaf slaat.
Hier bevind zich het z.g. Iepenarboretum een park dat vol is geplant met exclusieve iepen. Dit arboretum is de op 3 na grootste van Europa.

Beerta vind de aanwezige kunstwerken in het dorp zeer belangrijk. Er is dan ook een Stichting opgericht om deze kunstwerken te kunnen onderhouden c.q. aan te kopen.
Het bekendste kunstwerk staat in de vijver van het voormalige gemeentehuis aan de rand van het Iepenarboretum en is gemaakt door Karl Pelgrom
Pelgrom vehttps://cdn.hwcms.nl/dorpsbelangenbeerta.nl/originals/1628518170.jpgrhuisde in 1962 op uitnodiging van de Groningse kunstpromotor Albert Waalkens met zijn gezin naar een leegstaande boerderij in Beerta. Vanaf 1966 gaf hij les aan de Academie Minerva in Groningen. Hij was in 1967 een van de initiatiefnemers van `Beeld en route`, de eerste beeldenroute in Nederland.

Achter het Iepenarboretum ligt het natuurgebied ‘de Tjamme’
Het gebied is gelegen tussen Beerta en Finsterwolde en is ongeveer 200 hectare groot en bestaat uit bos en moerasland.
Het noordelijk gedeelte is opengesteld voor publiek en gedeeltelijk toegankelijk voor recreatieve doeleinden.

Terugblik activiteiten 2023 en een kleine vooruitblik 2024

18 december 2023 - We hebben weer een jaar met diverse activiteiten achter de rug, op 22 januari zijn we gestart met het nieuwjaarsconcert uitgevoerd door concertorkest Nieuwleven uit Winschoten. Alle orkestleden waren... lees verder »

Een vraag? - Dorpsbelangen Beerta

Een vraag?

27 oktober 2023 - Hebt u een vraag aan Dorpsbelangen Beerta omdat u iets niet duidelijk is stel deze vraag dan in een reactie op onze website of zend het naar ons mailadres: info@dorpsbelangenbeerta.nl Ook zouden we... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.