Nieuws uit Beerta

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta - Dorpsbelangen Beerta

Wat valt er allemaal te beleven in Beerta

Komend vanuit Winschoten of Finsterwolde zou je eerst een terrasje kunnen pakken bij Hotel Restaurant ‘In den Stallen’ (gelegen aan het water) dat aan de doorgaande weg naar Beerta ligt. Het hotel/restaurant beschikt over een aanlegsteiger en is daardoor mede voor vaarrecreanten bereikbaar.
Eenmaal uitgerust zie ja na een paar honderd meter aan je rechterkant het oude stoomgemaal wat nog volledig intact is en af en toe is geopend voor het publiek.

Even voorbij het stoomgemaal zie je aan de linkerkant het oude ‘Tolhuis’ van vroeger.

Tegenover het Tolhuis is een splitsing waar als je rechtsaf gaat naar de ‘Akkers’ rijdt (dit is een agrarische gebied) en rechtdoor je weg vervolgd naar Beerta.
Het fietspad naar Beerta is in goede staat en nodigt dan ook uit om je weg te vervolgen naar Beerta.
Het e.v. belangrijke recreatiepunt is aan de rechterkant is de Beersterplas.


De Beertsterplas is een natuurplas waar dagrecreatie een plek heeft. Ieder kan voor zichzelf deze dagrecreatie invullen en er wordt dan ook gedoken, gevist, gezwommen, gewandeld en in de zomer zijn er velen die gebruik maken van het strand.
De Beersterplas is ontstaan als gevolg van zandwinning in de jaren zestig. Het zand werd gebruikt voor de realisering van de A7, traject Nieuweschans –Winschoten. De Beertsterplas kreeg zijn definitieve vorm in de jaren zeventig toen er wederom zand werd gewonnen voor de verdubbeling van de A7.
De plas is omgeven door een wal van keileem die beplant is met bomen en struiken. Door de natuur zijn gang te laten gaan is er een prachtige natuurplas ontstaan waar het voor natuurliefhebbers goed vertoeven is. Door de unieke ligging en de diepte van de plas op plekken 13 meter is het een oase voor vele dieren.

De Beersterplas wordt beheerd door een Stichting die tevens verantwoordelijk is voor het onderhoud van de plas.
Als we onze weg vervolgen naar Beerta dan zien we bijna tegenover de Beersterplas de ‘Reiderhaven’.

Dagrecreanten kunnen hier van hieruit met een boot naar het Oldambtmeer de prachtige omgeving bekijken.

Even voorbij de haven vindt u aan de rechterkant het natuurgebied ‘Reiderwold’.
In Reiderwolde is een heuvel aangelegd die nu nog goed te zien is vanaf de doorgaande weg naar Beerta. Deze 10 meter hoge heuvel is aangelegd op het hoogste punt van een natuurlijke hoogte in het landschap, een drumlin [glaciale stuwwal uit de voorlaatste ijstijd]. Op deze heuvel is een uitkijktoren geplaatst en een openluchttheater gerealiseerd.
De toren als Landmark zal mensen attenderen op dit, van nature, hoogste punt in Blauwestad.
De uitkijktoren, uitgevoerd in rood gepigmenteerd beton, heeft een totale hoogte van 7.20 m. Vanaf het uitkijkplateau heb je zicht op Finsterwolde, Beerta, Winschoten en Blauwestad. Met de aanleg van de uitzichtheuvel met daarop de toren is de hoogste plek van de provincie Groningen gecreëerd.

In een uitholling in de voet van de heuvel is een amfitheater is gecreëerd. Naast het houden van voorstellingen kan het theater ook gebruikt worden bij excursies, om les te geven of gebruikt worden voor bijeenkomsten ten behoeve van een begrafenis op de naastgelegen natuurbegraafplaats.

Onderweg naar het dorp staan aan weerskanten van het fietspad diverse z.g. ‘herenboerderijen’. Op zich al een bezoek waard aan Beerta

Beerta heeft voor een dorp met zo’n 3000 inwoners nog vele voorzieningen zoals b.v.:
- Supermarkt
- Huisarts
- Tandarts
- Basisschool
- Pin automaat
- Kinderdagopvang
- Verpleeg/Verzorgingshuis met aanleunwoningen
- Senioren appartementen
- Diverse eet en logeergelegenheden

Eenmaal aangekomen in de bebouwde kom van Beerta valt er van alles te beleven.
Voor de supermarkt slaat u rechtsaf naar de bekendste speeltuin van de provincie Groningen ’t Speulparadies’. Deze speeltuin met dierenweide is speciaal ingericht voor minder valide kinderen en kan jaarlijks rekenen op zo’n 30.000 bezoekers
Het bos dat achter de Speeltuin ligt is van grote waarde voor de campergasten en de vaarrecreanten en natuurlijk ook voor de Beersters zelf.

De Speeltuin heeft de naastgelegen camperstandplaats en de jachthaven ook in haar beheer.

Inmiddels is uitbreiding aangevraagd voor 50 extra camperplaatsen een nieuw onderkomen voor de Speeltuin.

Midden in het dorp staat de Bartholomeuskerk met op zo’n 20 meter afstand de bijbehorende toren.
De kerk van Beerta is een laatgotische kerk in Beerta in de provincie Groningen. De Beersters moesten vanwege de oprukkende Dollard in de 15e eeuw uitkijken naar hoger gelegen gronden. De huidige kerk is gebouwd tussen 1506 en 1508.
De kerktoren van Beerta is een losstaande kerktoren bij de St. Bartholomeuskerk in. De toren werd gebouwd in 1806, nadat de kerk al in 1506 gereed was gekomen.
De toren bestaat uit drie geledingen met galmgaten en heeft een afgeknot tentdak. Op het dak staat een open spits. In de toren werd een luidklok uit 1659 gehangen die eerder in de kerk hing. In 1814 kwam daar een kleine luidklok bij.
De kerk is eigendom van Stichting Oud Groninger Kerken en wordt beheerd door Vereniging Dorpsbelangen Beerta.
Er zijn plannen om de kerk te verbouwen tot multicultureel centrum d.w.z.
- 2 logementen
- Brasserie
- Vergaderruimte
Zie ook: www.beterbeerta.nl

Vanuit de Veenweg waar de kerk en toren te zien zijn rijdt u rechtdoor tot aan de Vijverstraat waar u rechtsaf slaat.
Hier bevind zich het z.g. Iepenarboretum een park dat vol is geplant met exclusieve iepen. Dit arboretum is de op 3 na grootste van Europa.

Beerta vind de aanwezige kunstwerken in het dorp zeer belangrijk. Er is dan ook een Stichting opgericht om deze kunstwerken te kunnen onderhouden c.q. aan te kopen.
Het bekendste kunstwerk staat in de vijver van het voormalige gemeentehuis aan de rand van het Iepenarboretum en is gemaakt door Karl Pelgrom
Pelgrom vehttps://cdn.hwcms.nl/dorpsbelangenbeerta.nl/originals/1628518170.jpgrhuisde in 1962 op uitnodiging van de Groningse kunstpromotor Albert Waalkens met zijn gezin naar een leegstaande boerderij in Beerta. Vanaf 1966 gaf hij les aan de Academie Minerva in Groningen. Hij was in 1967 een van de initiatiefnemers van 'Beeld en route', de eerste beeldenroute in Nederlan

Achter het Iepenarboretum ligt het natuurgebied ‘de Tjamme’
Het gebied is gelegen tussen Beerta en Finsterwolde en is ongeveer 200 hectare groot en bestaat uit bos en moerasland.
Het noordelijk gedeelte is opengesteld voor publiek en gedeeltelijk toegankelijk voor recreatieve doeleinden.

« < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Bomenkap Beerta

20 februari 2014 - Omdat de bezwarenprocedure rondom de kapvergunning nog niet is verlopen zullen de werkzaamheden in de Julianastraat en omgeving niet in de a.s.... lees verder »

Veenweg

8 december 2013 - Graag vragen wij uw aandacht voor onderstaande brief en actie. Dorpsbelangen Beerta ondersteund de actie en hoopt dat vele dorpsgenoten dit ook gaan... lees verder »

Herinrichting Vredesplein - Dorpsbelangen Beerta

Herinrichting Vredesplein

29 augustus 2013 - Maandag 2 september aanstaande starten de herinrichtingswerkzaamheden aan het Vredesplein en een deel van de Hoofdstraat in Beerta. Het project en... lees verder »

Aanpak Vredesplein - Dorpsbelangen Beerta

Aanpak Vredesplein

23 juli 2013 - Deze week krijgen de aanwonenden van het Vredesplein een brief met tekening ( zie foto) van de gemeente Oldambt. Het betreft fase 1 aanpak... lees verder »

Rotonde Veenweg – molenstreek - Dorpsbelangen Beerta

Rotonde Veenweg – molenstreek

23 juli 2013 - Na veel overleg van belangengroep Finsterwolde en de gemeente Oldambt, en later aangeschoven DBB, hebt u via de krant en de site kunnen vernemen dat... lees verder »

Wilhelminaplein - Dorpsbelangen Beerta

Wilhelminaplein

21 juni 2013 - Zie de... lees verder »

Brug klaar - Dorpsbelangen Beerta

Brug klaar

5 maart 2013 - De brug aan de Molenstraat is al weer klaar. Een snelle actie met prima resultaat. Gemeente Oldambt bedankt! en Trijntje Timmer voor de foto’s... lees verder »

Brug Molenstraat - Dorpsbelangen Beerta

Brug Molenstraat

3 maart 2013 - De werkzaamheden aan de brug bij de Molenstraat zijn begonnen. Het gehele brugdek wordt vervangen. Zoals de foto’s (van Trijntje Timmer) laten... lees verder »

Beertsterdiep

12 februari 2013 - Al geruime tijd gaan er verhalen door het dorp over verdronken katten en andere dieren in het Beertsterdiep. Klachten en vragen van ons en... lees verder »

Brug Molenstraat

21 januari 2013 - Vandaag hebben we te horen gekregen dat het brugdek van de brug aan de Molenstraat vervangen wordt. Er komen nieuwe brugdekdelen op met anti-slip... lees verder »

« < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Muziekvoorstelling COURTISANNE 9 oktober 2021 Bartholomeuskerk

16 september 2021 - P E R S B E R I C H T ‘Courtisane’ van Schout bij Nacht 9 oktober te zien in de kerk in de Bartholomeuskerk in Beerta De theatermakers van ‘Schout bij Nacht’ presenteren: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering... lees verder »

Courtisane - Dorpsbelangen Beerta

Courtisane

3 september 2021 - Dorpsbelangen Beerta organiseert in samenwerking met de Stichting Oud Groningen Kerken 'Courtisane' Voorstelling over Franse schrijfster Louise Labé. Fascineren... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.